Właściwa dieta w czasie treningu

26355a6b9003d214550dd0cdde052e08W praktyce bardzo często okazuje się, że dla osób trenujących kwestie właściwej diety są zdecydowanie większym problemem od przygotowania samego treningu. Trening jest czynnością konkretną, łatwo mierzalną i jeśli nawet ktoś podjął aktywność fizyczną tylko w celu zrzucenia zbędnych kilogramów, będzie w stanie łatwiej zmusić się do samego ćwiczenia niż do przestrzegania surowej diety. Zresztą właściwa dieta to nie tylko kwestie kaloryczności. Równie duże znaczenie ma tutaj jakość posiłków, częstotliwość oraz ich rodzaj. Te kwestie są na równi ważne i jeśli się je pominie, skuteczność treningu może być zerowa, a jego uciążliwość wyjątkowo wysoka, zdecydowanie niewspółmierna do rezultatów.

Kaloryczność diety

Kalorie to miernik energii, który dla obliczeń czysto technicznych zamieniany jest na dżule. Energia jest nam potrzebna do działania w najbardziej podstawowym sensie tego słowa. Potrzebuje jej nasz mózg, potrzebuje jej nasze serce, potrzebują jej wreszcie nasze mięśnie. Konieczność otrzymania odpowiedniej minimalnej ilości energii była dla człowieka krytyczną kwestią życia i śmierci niemal przez cały czas istnienia gatunku ludzkiego. Przez ten fakt nasz organizm stał się ekspertem w oszczędzaniu energii, w działaniu na spowolnionych obrotach, kiedy energii jest mało. Lepiej jest bowiem biegać trochę wolniej, myśleć lekko koślawo, wyglądać trochę gorzej, ale nie paść z głodu. Jak to ma się do treningu? Jeśli ktoś połączy go z drastycznym ograniczeniem kalorii, organizm może właśnie tak zareagować.
Ważne jest, by organizm był w stanie działać normalnie. Zmniejszenie kaloryczności posiłków połączone ze zwiększeniem zapotrzebowania na energie spowoduje przestawienie organizmu na tryb alarmowy. W tym czasie znacznie trudniej o spalanie posiadanej przez nas energii w tkankach tuszowych. Nie jest to bynajmniej problem tylko osób odchudzających się, ale także tych, które budują siłę lub wytrzymałość. Organizm w takim trybie szybko się odwadnia i ma tendencję do spalania swoich mięśni, które widzi w tym czasie jako niepotrzebne elementy marnujące energię. Dlatego w czasie treningu należy nie ograniczać kaloryczności posiłków lub co najwyżej robić to w sposób powolny i drobnymi krokami dochodzić do diety trochę poniżej poziomu zapotrzebowania dla osoby mniej aktywnej od nas. Rosnąca efektywność treningu będzie powiększała zużycie kalorii.

Jakość posiłków

Źle dobrane posiłki to problem równie poważny, co niewystarczająca kaloryczność diety. To z kolei jest przede wszystkim problem osób starających się budować wytrzymałość lub siłę. Nasze ciało z17657853ihwarzywa-i-owocenie jest bowiem w stanie natychmiast zacząć korzystać z zapasów energii w tkance tłuszczowej, a regeneracja organizmu z wykorzystaniem energii zmagazynowanej jest powolna i często niepełna. Organizm do bezpośredniego wysiłku potrzebuje glikogenu, substancji wytwarzanej bardzo szybko z węglowodanów dostarczanych z pokarmem, ale trudnej o uzyskania w innym podejściu. Wyeliminowanie z diety węglowodanów, co zaleca wielu dietetyków, odbiera nam zastrzyk energii potrzebny do działania, przez co trening i dochodzenie do siebie po nim są męczarnią. Co gorsza, nasz organizm w czasie ćwiczeń będzie posiłkował się spalaniem tkanki mięśniowej, by uzyskać zawarty w nich glikogen i kreatynę. Efektem tego będzie Tegu utraty tkanki mięśniowej. Dla osoby pracującej nad suchą masą jest to dramat, bo zamiast iść do przodu, będzie się cofać. Dla osoby odchudzającej się jest to także dramat, ponieważ zamiast gubić tłuszcz, gubi mięśnie, osłabia się i ponadto zmniejsza efektywność swojego treningu w przyszłości. Normalna dieta osoby trenującej powinna uwzględniać węglowodory zaraz przed rozpoczęciem treningu i zaraz po nim. Na 10-20-30.pl podpowiemy jak uniknąć tych błędów.